Potpuno održiva: Continental oprema električni kamion gumama 3. generacije i sustavom ContiPressureCheck™

• Pilot projekt BMW-a i kompanije za logistiku, SCHERM, dovodi električni kamion od 40 tona na cestu u Minhenu
  • Continental oprema e-kamion gumama optimiziranog otpora kotrljanja i dugog životnog vijeka iz asortimana guma Conti EcoPlus i Conti Hybrid
  • ContiPressureCheckTM, integrirani sustav za praćenje pritiska u gumi, čini gumu visoko održivom i ekonomičnom

Hanover, 11. kolovoza 2015. Continental podupire zajednički pilot projekt Grupe BMW i njihovog partnera za logistiku Grupe SCHERM za promociju kamiona neškodljivih za okoliš. Kao dio projekta, njemački proizvođač vrhunskih guma oprema električni kamion, Terberg YT202-EV, svojim inovativnim gumama 3. generacije i integriranim sustavom za praćenje pritiska u gumama, ContiPressureCheck™. Upravljačka osovina električki voženog kamiona opremljena je gumom Conti EcoPlus HS3 veličine 355/50 R22.5, koja se odlikuje optimiziranim otporom kotrljanja. Guma Conti EcoPlus HD3 veličine 295/55 R22.5, koja se koristi na pogonskoj osovini, predstavlja savršenog partnera. Poluprikolica e-kamiona koristi gume Conti Hybrid HT3 za prikolice, u veličini  445/45 R19.5, koje pružaju optimizirani otpor kotrljanja i dugi životni vijek služenja.

Jürgen Maidl (slijeva), Voditelj logistike u Grupi BMW, Kurt J. F. Scherm, CEO Grupe SCHERM i Hermann Bohrer, Voditelj Grupe BMW, pogon u Minhenu, dali su e-kamionu signal za kretanje.

Od početka srpnja e-kamion vozi od kompanije za logistiku, SCHERM do pogona kompanije BMW u Minhenu nekoliko puta na dan, isporučujući module za vozila kao što su amortizeri, opruge i oprema za upravljanje. Ovaj kamion neškodljiv za okoliš, radi vrlo tiho zahvaljujući njegovom u potpunosti električnom pogonu. Ilse Aigner, ministrica u vladi Bavarske, na oficijelnoj svečanosti u srpnju ove godine prikazala je ovaj električni kamion, koji se već dokazao na cesti, a koji će utrti put još većoj mobilnosti u prijevozu robe, pokretanoj na električni pogon.

Budući da je opremljen gumama Conti EcoPlus HS3 i Conti EcoPlus HD3, ovaj električni kamion od 40 tona prevozi robu koristeći gume iz Continentalovog asortimana s optimiziranim otporom kotrljanja. Specijalni dizajn gazne površine značajno smanjuje otpor kotrljanja, te na taj način uvelike smanjuje potrošnju, čak i kad vozi na konvencionalno gorivo.

Gume Conti Hybrid HT3 R19.5 koje se koriste na poluprikolici e–kamiona specijalno su razvijene za kombiniranu upotrebu na regionalnim cestama i autoputima. Svojim dugim životnim vijekom trajanja one su idealne za učestalo kretanje i zaustavljanje koje se događa u gradskom prometu, kao i za skretanja koja su tipična za vožnju u stambenim četvrtima. Ta guma, koja također ima optimizirani otpor kotrljanja, dobila je EU oznaku "B" u kategoriji efikasnosti potrošnje goriva.

E-kamion, neškodljiv za okoliš, vozi na Continentalovim gumama koje se odlikuju optimiziranim otporom kotrljanja i dugim vijekom trajanja, a dolaze iz asortimana guma Conti EcoPlus i Conti Hybrid, a također su opremljene integriranim sustavom za praćenje pritiska u gumama, ContiPressureCheck™.

Naravno da je i pritisak u gumi također vrlo važan za efikasnu vožnju e-kamiona. Sustav za praćenje pritiska u gumama, ContiPressureCheck™ prati pritisak u gumama električnog kamiona u realnom vremenu i neprestano u kabinu vozača šalje trenutno važeće podatke o pritisku i temperaturi svih guma. Prenizak pritisak u gumama može negativno utjecati na kvalitetu kućišta gume, ali pravilnim pritiskom u gumi se može održati struktura kućišta, te joj se bez problema može obnoviti  gazni sloj, kad se uzorak u gaznoj površini gume istroši.
Spriječavanjem kvarova na gumi te zadržavanjem vrijednosti kućišta gume, sustav ContiPressureCheck™ poboljšava ugljični otisak prijevozničkih kompanija i daje pozitivan doprinos održivom i za okoliš neškodljivom prijevozu robe.

Grupa SCHERM je globalno aktivan dobavljač sustava. Ona daje rješenja u području logistike, prijevoza, nekretnina i usluga. Ova kompanija za pružanje usluga po cijelom lancu vrijednosti, ima oko 2000 zaposlenika na 14 lokacija te raspolaže s oko 500 vlastitih pokretnih kamiona. Ta kompanija je definirala održivost kao jednu od svojih središnjih vrijednosti.