Proizvodi za transport

stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Proizvođač gume

Nije sva guma ista. Više od 10,000 novih smjesa stvara se svake godine u labiratoriju Fred Waldner. Samo one najbolje završavaju u gumama Continental.

article_66w_image1

Sirova prirodna guma stiže u velikim smeđim balama s plantaža kaučuka na Tajlandu, Indonezije i Malezije. U Continetalovu Centru za istraživanje i razvoj u Hanoveru, Fred Waldner i njegov tim pretvaraju tu sirovi materijal u sofisticirane smjese gume za pneumatike za vozila, upotrebom inovativnih i sve rafiniranijih formula. Više od 1,500 sastojaka je pohranjeno na policama i u ormarima u laboratoriju za stvaranje smjesa, gdje čekaju da ih se upotrijebi: prirodne i sintetičke gume različite kvalitete, materijali - punila, kao što su na primjer, čađa ili silika, antioksidansi i pomagači za procesuiranje, ulja i smole, kao i razne kemikalije za vulkanizaciju. 

U svakoj smjesi gume postoji najmanje deset različitih komponenti, ponekad čak i do njih dvadeset. Formule stvaraju kolege kojinrade na razvoju materijala. Waldnerov tim proizvodi smjese najprije u laboratoriju, a zatim zatim se uzorci testiraju upotrbom svih trikova iz knjige. Svaka je smjesa dizajnirana za određeno mjesto gume određenog tipa. I samo njih oko 24 od 12,000 proizvedenih uzoraka koji su prošli sve stadije u Waldnerovu laboratoriju zapravo završavaju u gumama. 


Grumeni gume
Jedan od najoriginalnijih izuma istraživača materijala koji je nedavno prezentirao Waldnerov tim sa specijalnim izazovom: prirodna guma koja se ne dobiva iz drveta kaučukovca, već iz soka korijena maslačka. "Umjesto velikih bala, guma od maslačka stigla je u grumenima veličine oko 2-3 centimetra, plutajući u kanti vode," sa smješkom se prisjeća Fred Waldner. Čak i kad se osušio, taj materijal je bio tako mekan da se mješalica potpuno zaustavila. "On je jednostavno plovio na sve strane!" Bilo kako bilo, laboratorij je uspio iz toga napraviti dobru gumu. Otada prvi pneumatici od gume od maslačka se već testiraju na testnim stazama Contidroma u blizini Hanovera.


Posebna nauka
Fred Waldner je mnogo godina radio kao inženjer za razvoj materijala za kamionske gazne površine u Continentalu, prije nego je prešao u područje fizičkog ispitivanja materijala, prije pet godina. "Guma je jedan od najinteresntnijih materijala oko nas," objašnjava Waldner, koji ima doktorat iz kemije. "Može se kalupiti u tri dimenzije u svom temeljnom stanju. Nakon vulkanizacije ona postaje elastična, može se izduživati, te se opet vratiti u svoj prvobitni oblik. Također, guma može davati efekt većeg odbijanja ili većeg apsoribiranja energije, zavisno o sastavu materijala." Drugim riječima, prava smjesa ima veliki utjecaj na funkcije gume. Može imati utjecaj na učinkovitost kočenja, na primjer, koje mora biti dobro, kako je najviše moguće, kako bi se povećala sigurnost; ili na otpor kotrljanja, koji mora biti što je moguće niži, kako bi se smanjila potršnja goriva. 

Fred Waldner je također zaljubljenik u gumu i u slobodno vrijeme. Ovaj 43-godišnjak je strastveni igrač stolnog tenisa – "doista sport visoke tehnologije," kao što on kaže. Ima 150 različitih premaza gumom za rekete, a sa svima se različito igra: "To je posebna nauka." I to ona kojoj će Conti dati svoj doprinos u bliskoj budućnosti. Continental je pristao surađivati s jednim velikim proizvođačem premaza, na razvoju novog materijala. Uskoro ćemo čuti: gem, set, i meč – uz Conti!