stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Projekt "Dobivanja prirodne gume od maslačka"

15/06/2015
pr_2015_06_10_wissenschaftspreis_uv-onlineData

"Natural Rubber from Dandelion" Project: Scientists Awarded Joseph von Fraunhofer Prize 2015

• Prestižna znanstvena nagrada dodijeljena je dvama biolozima u Münsteru te Continentalu, kao proizvođaču guma, za zajednički projekt
  • Prirodna guma iz korijena maslačka čini dobivanje gume održivijom – prvi testovi guma već su to uspješno pokazali

Hanover, 10. lipnja 2015. Fraunhofer Institut za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME, odjel Münster), Institut za bilogiju bilja i biotehnologiju Sveučilišta u Münsteru te Odjel guma tvrtke Continental u Hanoveru, uspješno surađuju na projektu pod nazivom "RUBIN – Pojava prirodne gume od maslačka u industriji". Vodećim znanstvenicima na tom projektu dodijeljena je prestižna nagrada pod nazivom Nagrada Joseph von Fraunhofer, za njihovo istraživanje na ruskom maslačku i za razvoj prototipova automobilske gume realizirane na gumi od maslačka. Nagrada je jučer dodijeljena u Wiesbadenu u Njemačkoj, profesoru Dirku Prüferu i Dr. Christianu Schulze Gronoveru (IME i Institut za  biologiju bilja i biotehnologiju) te Dr. Carli Recker (Continental). "Cilj tog zajedničkog projekta je razviti proceduru za industrijsku upotrebu maslačka kao izvora gume. U poljoprivrednom smislu,  to je za uzgoj jedna nezahtjevna biljka čak i na sjevernoj polutci zemaljske kugle, te se može uzgajati na zemlji koja nije pogodna za proizvodnju hrane. To znači da se proizvodnja gume može zamisliti, na primjer,  u blizini naših tvornica guma, a korištenjem značajno kraćeg puta transporta  također bi smanjilo emisiju CO2," komentira Dr. Carla Recker, koja je na čelu Continentalovog tima koji je uključen u razvoj ovog obećavajućeg materijala.

"Tijekom našeg istraživanja otkrili smo koji to geni pospješuju proizvodnju gume, a koji ju ometaju. Uspjelo nam je upotrijebiti to znanje kako bismo razvili biljke koje proizvode dvostruko više prirodne gume. Također nam je uspjelo izdvojiti nekoliko kilograma maslačkove gume pomoću malog pilotnog sustava. To je otvorilo perspektive u pogledu dobivanja razmjera industrijske proizvodnje na razini nekoliko tona," rekli su Prüfer i Schulze Gronover na svečanosti dodjele nagrada. "Počašćeni smo što smo primili ovu prestižnu nagradu za naš zajednički projekt," dodala je Dr. Carla Recker. "To će učiniti proizvodnju guma još manje škodljivom za okoliš, bez potrebe za kompromisom u pogledu naših visokih standarda kvalitete ili smanjenja učinkovitosti."

S obzirom da su prve probne gume već testirane kako u ljetnim, tako i u zimskim uvjetima, projekt za sada ide vrlo uspješno. Pneumatske gume izrađene od gume od maslačka iskazuju ekvivalentan profil svojstava u usporedbi s gumama koje su izrađene od konvencionalne prirodne gume, koja se dobiva od drveta kaučukovca (Hevea brasiliensis). Continental namjerava započeti serijsku proizvodnju guma koje su uzrađene od gume maslačka, za pet do deset godina. Dodatne informacije o tom projektu mogu se naći na adresi www.taraxagum.de.

Fraunhofer dodjeljuje godišnje nagrade za izuzetna znanstvena dostignuća još od 1978. godine. Nagrade Joseph von Fraunhofer dodjeljuju se istraživačima koji rješavaju probleme vezane na aplikaciju. 2015. godine dodijeljene su tri nagrade Joseph von Fraunhofer. Druge dvije nagrade otišle su u Fraunhofer IWS u Dresdenu te Fraunhofer Institutu za integrirane sklopove IIS u Erlangenu. Ta se nagrada dodjeljuje od 1978. godine u znak sjećanja na Josepha von Fraunhofera (1787 – 1824), optičara i fizičara koji je koristio rezultate preciznog znanstvenog rada za razvoj inovativnih proizvoda.

michael_nehring
Michael Nehring